Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3183
referer -
uri - /aktualnosci/3183-podstawowe-sosy-sztuki-kulinarnej
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Podstawowe sosy sztuki kulinarnej

Utworzono: poniedziałek, 28, sierpień 2017 12:54

sosyJak w każdej dziedzinie, tak i w gastronomii występują pewne podstawy. Znajomość i umiejętność przygotowania kilku sosów otwiera mnóstwo możliwości kulinarnych.

Przyjęło się, że jest pięć sosów, które każdy kucharz powinien potrafić przygotować. Oto one:

Beszamel

Beszamel to kremowy, biały sos, który nie wymaga przygotowywania żadnego wywaru. Podstawowymi składnikami są mleko, mąka i masło. Świetnie pasuje do pieczonych dań z makaronem. Jest też sosem wyjściowym do wielu innych białych sosów.

Sos veloute

Do sosu Veloute, podobnie jak do beszamelu, wykorzystuje się zasmażkę. Zasmażkę miesza się z wywarem rybnym, drobiowym lub cielęcym. Często wykorzystuje się go jako punkt wyjściowy do innych sosów, na przykład grzybowych.

Sos espagnole

Sos Espagnole przygotowuje się z użyciem włoszczyzny, wywaru wołowego i brązowej zasmażki. Często wzbogaca się go o pastę pomidorową. Na jego podstawie robi się między innymi sos demi-glace i sosy grzybowe.

Sos holenderski

Jest to kremowy sos, którego bazą są żółtka i masło. Sos holenderski ma postać emulsji, dlatego niezwykle istotne jest, żeby stosować do niego masło klarowane, które jest samym tłuszczem.

Sos holenderski pasuje do owoców morza, warzyw i jajek. Na jego bazie przygotować można między innymi sos berneński czy sos dijon.

Klasyczny sos pomidorowy

Taki sos przypomina sos pomidorowy do pizzy czy makaronu, ale jego przygotowanie wymaga nieco więcej pracy. Podstawą są oczywiście pomidory, które redukuje się, aby sos uzyskał pożądaną gęstość. Jego smak można wzbogacić dodając na przykład włoszczyznę lub wywar mięsny.

Sos pomidorowy pasuje do makaronów, niektórych mięs i warzyw. Na jego bazie przygotować można wiele sosów, między innymi portugalski lub hiszpański.

źródło: www.thespruce.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!