Rooibos (inaczej: czerwonokrzew, aspalat prosty) to krzew, który swoją ojczyznę ma w południowej Afryce. Często jest mylony z herbatą, ponieważ przygotowuje się go tak samo, zalewając wrzątkiem. Jest to jednak całkiem oddzielna roślina o długich, zielonych igłach, które są zbierane, suszone, rozdrabniane i poddawane fermentacji, podczas której zyskują czerwony kolor.
Warto wiedzieć trochę o jej wyjątkowych właściwościach.
Rooibos jest bogaty w wiele różnych składników odżywczych, między innymi żelazo, wapń, potas, miedź, magnez, cynk i mangan. Zawiera też antyoksydanty, które mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Związki polifenolowe działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Nie zawiera teiny, czyli związku pobudzającego obecnego w herbatach. Dzięki temu może być spożywany przez dzieci i osoby starsze o każdej porze dnia. Rooibos ma za to działanie uspokajające, lekko obniża ciśnienie, co sprawia, że jest polecany osobom cierpiącym na bezsenność.
Dzięki zawartości fenoli, rooibos ma działanie przeciwzapalne, a więc może pomóc łagodzić objawy alergii. W południowej Afryce często jest pity właśnie w tym celu.
Stanowi dobrą ochronę przed cukrzycą typu II, ze względu na kilka właściwości, między innymi stymulowanie wydzielania insuliny i wspomaganie wyrównywania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu działaniu rooibos jest też polecany diabetykom.
Na co trzeba uważać?
Ze względu na bardzo mocne działanie, rooibos może kolidować z niektórymi rodzajami leczenia, na przykład chemioterapią. Powinny uważać także osoby mające problemy z wątrobą lub nerkami. W przypadku każdej wątpliwości należy się skontaktować z lekarzem przed włączeniem rooibosa do swojej diety.