Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3166
referer -
uri - /aktualnosci/3166-witamina-d-przyjmowana-w-czasie-ciazy-moze-zapobiegac-wystepowaniu-astmy-u-dzieci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Witamina D przyjmowana w czasie ciąży może zapobiegać występowaniu astmy u dzieci

Utworzono: czwartek, 27, lipiec 2017 15:09

astmaNowe badanie opublikowane w czasopiśmie Journal of Allergy and Clinical Immunology wykazało, że przyjmowanie witaminy D w czasie ciąży może pozytywnie wpłynąć na modyfikacje systemu immunologicznego u noworodków, dzięki którym może chronić przed wystąpieniem infekcji układu oddechowego, które są znanym czynnikiem rozwoju ryzyka astmy w dzieciństwie.

Grupa badaczy z King College London obserwowała efekt przyjmowania suplementu witaminy D3 w dawce 4400 j.m. oraz w dawce 400 j.m. (RDI) na dzień, w okresie drugiego i trzeciego trymestru ciąży, w kontekście wpływu dawki na funkcjonowanie systemu immunologicznego u noworodków.

Uczestniczki, będące w 10-18 tygodniu ciąży, były losowo przydzielone do grupy dostającej suplementy witaminy D zawierające zalecaną (400 j.m.) lub wyższą (4400 j.m.) dawkę na dzień. Badacze zebrali do badań krew pępowinową od 51 kobiet w celu sprawdzenia skuteczności wrodzonego układu immunologicznego, który stanowi pierwszą barierę obronną przed infekcjami oraz odpowiedzi limfocytów T, które odpowiadają za długotrwałą ochronę.

W próbkach krwi pochodzącej od niemowląt urodzonych przez matki, które dostawały wyższą dawkę witaminy D3, badacze zauważyli, że w odpowiedzi na imitowaną przez patogeny stymulację układu immunologicznego nastąpiła wyższa odpowiedź wrodzona cytokin oraz wyższa produkcja interleukiny 17 w odpowiedzi na stymulację limfocytów T. Przewiduje się, że oba typy odpowiedzi mogą polepszyć obronę przed infekcjami u noworodków. Biorąc pod uwagę dowody silnej odpowiedzi immunologicznej we wczesnym okresie życia, która związana jest z wolniejszym rozwojem astmy, zespół badaczy uważa, że efekt ten najprawdopodobniej doprowadzi do poprawy zdrowia układu oddechowego w dzieciństwie.

- Większość przypadków astmy diagnozowana jest we wczesnym dzieciństwie, co sugeruje, że początek choroby może mieć miejsce w życiu płodowym i wczesnym okresie życia – uważa główny badacz prof. Catherine Hawrylowicz z King’s College London. - Dotychczasowe badania wykazały związek pomiędzy witaminą D a odpornością u dzieci. Po raz pierwszy wykazaliśmy, że wyższe dawki witaminy D przyjmowane w czasie ciąży mogą skutecznie zmienić odpowiedź układu immunologicznego noworodka, co może ochronić dziecko przed rozwojem astmy. Przyszłe badania powinny uwzględniać długoterminowy wpływ na odporność niemowlęcia.

Dr Samantha Walker, dyrektor ds. Badań i Polityki w organizacji Asthma UK powiedziała: - Witamina D jest obiecującym obszarem badań nad astmą, jednak to badanie jest pierwszym krokiem z wielu kolejnych, potrzebnych do zbadania tego zagadnienia. Chociaż badanie pokazuje, że suplementacja witaminą D w czasie ciąży może poprawić odpowiedź immunologiczną u noworodków, konieczne jest przeprowadzenie o wiele większej liczby badań  aby udowodnić, czy w rzeczywistości wpływa to na obniżenie ryzyka wystąpienia astmy w późniejszym okresie życia.

źródło: www.eurekalert.org

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!