Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3165
referer -
uri - /aktualnosci/3165-zaskakujace-wlasciwosci-pieprzu-cayenne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Zaskakujące właściwości pieprzu cayenne

Utworzono: środa, 26, lipiec 2017 14:16

cayenneWielu z nas ma w swojej kuchni znany niemalże każdemu pieprz cayenne. Powstaje on ze specjalnej odmiany papryki pochodzącej z Ameryki Środkowej, którą w XVI i XVII wieku w innych rejonach świata rozpowszechnili hiszpańscy i portugalscy odkrywcy. Obecnie roślina ta jest uprawiana głównie w Indiach, Pakistanie, Argentynie, Chinach oraz USA.

Pieprz zawdzięcza ostry smak obecności kapsaicyny - substancji podrażniającej kubki smakowe oraz podniebienie, dającej uczucie pieczenia, a czasami nawet bólu. Oprócz tego substancja ta ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii, a co za tym idzie może być uznawana za surowiec wspomagający proces odchudzania.

Wiele społeczeństw, szczególnie z Chin i Ameryki, używało w przeszłości pieprzu kajeńskiego w celach terapeutycznych, ponieważ wywiera on pozytywny wpływ na wiele aspektów związanych ze zdrowiem człowieka. Stwierdzono, że ma działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwzapalne, ponieważ zawarta w nim kapsaicyna hamuje działanie neuropeptydu, który odpowiada za stany zapalne, np. stawów. Oprócz tego pomaga walczyć z przeziębieniem - poprzez odblokowanie zatkanych dróg nosowych i pozbyciu się zalegającego śluzu. Pieprz kajeński wspomaga pracę układu krążenia i chroni przed zawałem i udarem. Stwierdzono także, że obniża poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym zaleganiu płytek krwi w tętnicach i powstawaniu zakrzepów. Przyprawa wywiera także pozytywny wpływ na ludzki układ pokarmowy, ponieważ może wspomagać leczenie wrzodów przewodu pokarmowego na drodze pobudzania krążenia krwi w żołądku zwiększając jednocześnie produkcję korzystnych soków ochronnych, które zapobiegają występowaniu tej bolesnej dolegliwości. Ponadto wspomaga proces trawienia i likwiduje wzdęcia.

Pieprzy cayenne jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Porcja ok. 100 g przyprawy zawiera witaminy takie jak: witamina C, A, E, K B6, kwas foliowy, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, sód i bardzo dużą ilość potasu. 

źródło: stylnazdrowie.pl

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!