Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3163
referer -
uri - /aktualnosci/3163-czy-codzienne-spozywanie-pomidorow-moze-chronic-przed-rakiem-skory
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czy codzienne spożywanie pomidorów może chronić przed rakiem skóry?

Utworzono: piątek, 21, lipiec 2017 12:24

pomidoryKarotenoidy to grupa związków, która odpowiada za barwę takich warzyw i owoców jak papryka, pomidory, dynia, marchew, jarmuż a ich główną cechą jest działanie antyoksydacyjne. Wpływ karotenoidów na zdrowie człowieka badany jest już od wielu lat. Tym razem wzięto pod uwagę wpływ spożycia produktów będących źródłem karotenoidów, a wystąpienie raka skóry u myszy.

Badania wskazują, że interwencja żywieniowa może modyfikować ryzyko wystąpienia raka skóry. W najnowszym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Scientific Reports naukowcy z Uniwersytetu w Ohio wykazali, że dieta bogata w pomidory zmniejsza wystąpienie raka skóry o 50% u myszy.

Ekspozycja na promienie słoneczne jest głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia raka skóry u ludzi, który w Stanach Zjednoczonych jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych nowotworów. W celu zmniejszenia liczby przypadków wystąpienia raka skóry oraz zmniejszenia kosztów jego leczenia, Ministerstwo Zdrowia i Pomocy Humanitarnej Stanów Zjednoczonych wydało specjalny raport (The Surgeon General’s Call to Action to Prevent Skin Cancer), w ramach którego poszukuje się nowych sposobów prewencji oraz leczenia nowotworów skóry – jednym z nich było zbadanie wpływu żywienia na rozwój nowotworów.  

Poprzednie wyniki wykazały, że spożywanie pasty z pomidorów może zmniejszać oparzenia słoneczne, a karotenoidy, które pozostają w organizmie człowieka mogą być odpowiedzialne za ochronne działanie przed promieniowaniem UV, które powoduje uszkodzenia skóry. Inne badania wykazały, że spożycie całych pomidorów, które są źródłem likopenu, wykazuje lepsze efekty niż dostarczanie suplementów zawierających likopen. Wyniki te sugerują, że w pomidorach mogą występować również inne związki, które przyczyniają się do większej efektywności.

Nowe badanie miało na celu stwierdzenie, czy spożywanie czerwonych pomidorów mogło zmniejszyć nowotwór skóry u samic i samców myszy, które były przewlekle narażone na promieniowanie UV. W przypadku samic nie wykazano różnicy w liczbie występujących nowotworów, natomiast w przypadku samców, które spożywały dietę zawierającą 10% pomidorów codziennie przez 35 tygodni, zauważono, że po wystawieniu ich na działanie promieni UV stwierdzono zmniejszenie liczby nowotworów skóry o 50% w porównaniu z grupą kontrolną, której dieta nie zawierała pomidorów. Różnice wynikające z wpływu płci można wyjaśnić poprzednimi badaniami w których wykazano, że nowotwory rozwijają się szybciej u samców po ekspozycji na promienie UV i są one większe i bardziej agresywne niż u samic. Badanie wykazało również, że przy opracowywaniu nowych strategii profilaktycznych należy brać pod uwagę płeć – to, co działa u mężczyzn nie zawsze może działać u kobiet. Badacze odkryli, że tylko samce myszy, które spożywały czerwone pomidory odnotowały spadek liczby guzów (w porównaniu do grupy kontrolnej).

Wykorzystanie interwencji żywieniowych może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów skóry. Badacze pracują obecnie nad ustaleniem, czy inne związki w pomidorach mogą przynieść znaczące korzyści zdrowotne.

źródło: www.medicalnewstoday.pl

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!