Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3157
referer -
uri - /aktualnosci/3157-czarna-herbata
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Czarna herbata

Utworzono: poniedziałek, 10, lipiec 2017 15:32

herbataZanim na półki sklepów trafi sypana herbata, przebywa ona długą drogę. Jej wytworzenie wymaga bardzo dużych nakładów czasu i pracy. Surowcem są przede wszystkim liście rośliny herbacianej z rodziny Camellia, zbierane zazwyczaj ręcznie.

Jak powstaje czarna herbata?

Liście przeznaczone do produkcji czarnej herbaty przechodzą przez pięć odrębnych procesów: więdnięcie, skręcanie, fermentacja, suszenie i sortowanie liści.

Więdnięcie ma na celu pozbycie sie nadmiaru wody i trwa od 12 do 24 godzin. Świeżo zebrane liście są rozkładane cienką warstwą na stołach i poddawane od spodu działaniu ciepłego powietrza. Następnie liście są skręcane lub cięte, co przygotowuje je do procesu utleniania, zwanego potocznie fermentacją. Trwa on kilkadziesiąt minut, podczas których zmieniają się właściwości herbaty. Zaraz po fermentacji konieczne jest wysuszenie liści, aby zatrzymać w optymalnym momencie zachodzące zmiany i uzyskać stabilny i nadający sie do przechowywania produkt.

Ostatnim etapem jest sortowanie herbat w zależności od stopnia rozdrobnienia. Rozróżnia sie liście całe, łamane, bardzo rozdrobnione i pył herbaciany.

Jak parzyć czarną herbatę?

Aby uzyskać napar dobrej jakości przyjmuje się, że na 200 ml wody powinno sie użyć około jednej łyżeczki suchej herbaty (2,5 g) i parzyć 3-4 minuty. Przy parzeniu krótkim, do 3 minut, w naparze dominuje teina, która przy dłuższym parzeniu wiązana jest przez garbniki. Powoduje to, ze krótszy czas parzenia da napar pobudzający, natomiast czas dłuższy- relaksujący. 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!