Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3154
referer -
uri - /aktualnosci/3154-ananas-3-powody-dla-ktorych-warto-go-wprowadzic-do-swojej-diety
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Ananas - 3 powody, dla których warto go wprowadzić do swojej diety

Utworzono: środa, 05, lipiec 2017 13:24

ananasAnanas jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych owoców tropikalnych. Jest on słodki, pyszny i orzeźwiający, jednak prócz tego wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka powodów, dla których warto wprowadzić ananasa do codziennego menu.

Źródło witaminy C

Jeden kubek ananasa dostarcza ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jedną z najbardziej znanych funkcji witaminy C jest wspomaganie odporności organizmu, jednak nie jest to jej jedyna funkcja. Witamina C uczestniczy we wzroście i naprawie komórek naszego ciała. Działa jako antyoksydant, który chroni komórki przed starzeniem się oraz chorobami takimi jak nowotwory oraz choroby serca. Ostatnie przesłanki mówią również o tym, że witamina C może wpływać na obwód talii: w jednym z badań zauważono, że osoby ćwiczące, które nie dostarczały wystarczającej ilości witaminy C, spalały o 25% kalorii mniej niż osoby, które dostarczały odpowiednią ilość tego składnika oraz zauważono, że zbyt niski poziom witaminy C we krwi był powiązany z większą zawartością tkanki tłuszczowej oraz obwodem talii.

Wsparcie dla zdrowej skóry

Ananas jest bogaty w mangan – spożycie jednego kubka pokrywa ponad 75% zalecanej dawki na dzień. Ten składnik mineralny, razem z witaminą C, odgrywa znacząca rolę w budowie kolagenu – strukturalnego składnika skóry, który odpowiedzialny jest za elastyczność skóry i występowanie zmarszczek. Mangan pełni również rolę antyoksydantu, który chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego warto wprowadzić ananasa do swojej diety w okresie letnim.

Poprawa trawienia

Większość osób na pewno słyszała o tym, że dodanie świeżego ananasa do deseru w którym wykorzystywana jest żelatyna, nie jest dobrym pomysłem. Wynika to z tego, że ananas zawiera enzym broleminę. Enzym ten rozkłada żelatynę, a dokładniej białka, z których się składa, dlatego galaretka z dodatkiem ananasa nie zostanie w formie stałej. Z drugiej strony obecność broleminy jest pożądana w marynatach mięsnych, gdzie rozkład białek jest korzystny.

Zjedzenie ananasa razem z posiłkiem zawierającym białka, może pomóc w ich strawieniu (działanie broleminy), potencjalnie zmniejszając wzdęcia i niestrawność. Dodatkowo błonnik występujący w ananasie pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit oraz zapobiega zaparciom.

źródło: www.health.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!