Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3151
referer -
uri - /aktualnosci/3151-co-sie-kryje-w-daniach-blyskawicznych
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Co się kryje w daniach błyskawicznych?

Utworzono: piątek, 30, czerwiec 2017 11:15

instantDania błyskawiczne (instant noodles) bazujące na makaronach są szybkie w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. Są często spożywane przez zróżnicowane grupy społeczne i przez osoby w zasadzie w każdym wieku. Na półce mogą przetrwać nawet rok, a za smak odpowiada tylko mała torebeczka z przyprawami. Za tymi cechami kryje się jednak długa lista substancji chemicznych.

TBHQ (tert-butylohydrochinon) jest antyoksydantem. Wydłuża trwałość dań błyskawicznych o kilka miesięcy poprzez hamowanie oksydacji tłuszczów. Tekstura makaronu jest natomiast utrzymywana najczęściej przez glikol propylenowy, który chroni makaron przed wysuszeniem i pomaga mu odzyskać wilgoć podczas przygotowywania.

Popularnym związkiem, stosowanym w tego typu produktach, jest glutaminian sodu (MSG). Jest on odpowiedzialny za nadawanie daniom smaku umami- piątego smaku po słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Jest to tak zwany „smak przyjemności”, sklasyfikowany w 2000 roku po odkryciu na języku receptorów wykrywających kwas glutaminowy. 

Dania błyskawiczne są szybkie i tanie, jednak nie zawierają wystarczających ilości składników odżywczych, potrzebnych na zaspokojenie codziennych potrzeb organizmu. Zawierają bardzo dużo soli, węglowodanów i tłuszczu, natomiast niewiele białka, błonnika, witamin i minerałów. Regularne jedzenie tego typu produktów może skutkować konsekwencjami zdrowotnymi związanymi z niedoborem przyjmowania składników odżywczych lub z nadmiarem przyjmowania tłuszczu lub soli.

źródło: blogs.discovermagazines.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!