Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3136
referer -
uri - /aktualnosci/3136-substancje-zawarte-w-kawie-pomagaja-czy-szkodza
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Substancje zawarte w kawie – pomagają czy szkodzą?

Utworzono: poniedziałek, 05, czerwiec 2017 15:39

kawa copySkutki zdrowotne jakie może nieść za sobą spożywanie kawy regularnie są tematem kontrowersyjnym gdyż  może ona wywierać niebywale szkodliwe działanie na organizm. Mimo tego spożycie kawy ma też swoje pozytywne strony, gdyż zawiera bardzo dużo substancji antyoksydacyjnych, które mogą zapobiegać różnym schorzeniom.

Jedną ze znanych każdemu substancji, którą zawiera kawa jest kofeina ale nie każdy zna jej dokładne działanie. Przede wszystkim działa pobudzająco na organizm, wchłaniana z układu pokarmowego pobudza receptory odpowiedzialne za pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego. Pośredniczy w regulacji aktywności mózgu oraz podnosi stan czuwania.

Do negatywnych skutków spożywania kawy można zaliczyć fakt, iż podwyższa ona poziom złego cholesterolu co może zwiększać ryzyko niedokrwienia serca. Większość z nas uważa, że kawa podnosi ciśnienie krwi co może być błędne gdyż żadne z badań nie wykazało takiego działania. Możliwe, że przy dużych dawkach taki efekt ma miejsce. Umiarkowane picie kawy nie zagraża osobom mającym problem z układem krążenia. Większe dawki mogą być niebezpieczne i zwiększać ryzyko zawału serca.

Działanie kofeiny ma także pozytywne aspekty. Po pierwsze substancja ta nie ma związku z zwiększeniem ryzyka zachorowalności na choroby nowotworowe. Kofeina może mieć również wiele pozytywnych aspektów działania, np. chroni przed wystąpieniem cukrzycy typu II, chorób wątroby czy też choroby Parkinsona.

Kawa zawiera także inne, niezbędne dla nas substancje takie jak: witaminę B2, której zawartość w około 240 ml pokrywa 11% zapotrzebowania według normy dziennego spożycia RDA. Spożywając tę samą porcję napoju dostarczymy do naszego organizmu witaminę B5 pokrywając 6% dziennego zapotrzebowania, witaminę B1 oraz B3 pokrywając 2% zapotrzebowania na te składniki w ciągu dnia. Oprócz witamin w kawie znajdziemy także magnez, potas oraz mangan.

Ciekawym aspektem działania kawy na organizm jest zmniejszanie ryzyka zachorowań na Alzheimera. Nie ma ona działania zapobiegającego chorobie ale może opóźniać jej wystąpienie.

źródło: authoritynutrition.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!