Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3103
referer -
uri - /aktualnosci/3103-rzezucha-kryje-to-co-najlepsze
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Rzeżucha – kryje to, co najlepsze

Utworzono: piątek, 31, marzec 2017 14:49

rzeżuchaZielona, aromatyczna,  o oryginalnym i wyrazistym smaku. Przez wielu niedoceniana, a szkoda, bo jest bogatą skarbnicą witamin i mikroelementów.

Nadchodzi Wielkanoc. Wielu z nas nie wyobraża sobie, aby na świątecznym stole mogło zabraknąć tej bomby witaminowej i jej charakterystycznego aromatu, który unosi się w całym domu. Rzeżucha to jednak roślina, o której warto pamiętać przez cały rok, ponieważ jest domową skarbnicą zdrowia, a jej uprawa jest dziecinnie prosta.

Roślina faraonów

Pochodzi z Afryki i Azji, do Europy dotarła w starożytności. Zwana jest również pieprzycą siewną. Jej znakomite właściwości lecznicze i pobudzające znane były od dawna przez  egipskich faraonów.  Działa również jak afrodyzjak. Podobno to właśnie za jej sprawą 70 – letni Jagiełło spłodził synów. Co takiego kryje w sobie ta roślina? Po pierwsze witaminy – A, B, C, K i E. Jest również bogata w cenne dla naszego organizmu mikroelementy, np. jod, chrom, potas, fosfor, mangan, wapń i magnez.

Cudowne właściwości

Zaletą rzeżuchy, oprócz walorów smakowych, są przede wszystkim jej właściwości:

– wspiera odporność organizmu i poprawia pracę nerek,

– obniża poziom cukru we krwi

– dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,

– chroni organizm przed nowotworami,

– wzmacnia włosy, paznokcie i zęby,

– poprawia kondycję skóry i dodaje nam energii.

Zalecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż pobudza przemianę materii. Nie powinno się jednak jeść jej w nadmiarze, ponieważ wykazuje właściwości moczopędne. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo ponieważ obróbka cieplna powoduje utratę nawet połowy zawartej w niej witaminy C.

Wyhoduj w domu

Domowa hodowla rzeżuchy jest dziecinnie prosta. Wystarczy kupić nasionka, które dostępne są niemal w każdym supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością, a nawet w sklepach ogrodniczych. Gdy już mamy rzeżuchę wystarczy wyłożyć ją na nasączoną wodą watę lub ligninę. Konieczne jest codzienne zraszanie nasionek. Po około 10 dniach rzeżucha osiąga finalną postać, trzeba jednak pilnować, aby nie przekwitła, ponieważ wówczas stanie się gorzka.

Potrawom doda smaku

Wyrazisty smak jadalnych kiełków i listków sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, sosów  i zup. Doskonale komponuje się również z serami twarogowymi.

Prezentujemy przepis na lekką pastę z rzeżuchy, która będzie doskonałym dodatkiem do kanapek.

A jak to zrobić?

Do ugotowanego i rozgniecionego widelcem jajka dodajemy 2- 3 łyżki serka twarogowego i do smaku gałkę muszkatołową, kurkumę oraz sól. Do całości dodajemy solidną porcję posiekanej rzeżuchy.

Smacznego!

źródło: ulicaekologiczna.pl

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!