Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3099
referer -
uri - /aktualnosci/3099-oczyscili-scieki-za-pomoca-skorek-cytrusow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Oczyścili ścieki za pomocą skórek cytrusów

Utworzono: poniedziałek, 27, marzec 2017 12:33

cytrusyNaukowcom z Hiszpanii i Meksyku udało się oczyścić wodę z zanieczyszczeń organicznych i metali ciężkich, wykorzystując do tego skórki owoców cytrusowych.

Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu Granady wraz z kolegami z dwóch ośrodków badawczych w Meksyku: Centrum Badań Elektrochemicznych i Rozwoju Technologicznego (CIDETEQ) oraz Centrum Rozwoju Inżynieryjnego i Przemysłowego (CIDESI) opracowali technologię, która pozwala oczyścić wodę zawierającą metale ciężkie i resztki organiczne uważane za zanieczyszczenia. Użyli do tego nowego materiału adsorpcyjnego wytworzonego ze skórek owoców cytrusowych, jak pomarańcze i grejpfruty.

Jak wskazują naukowcy, są to odpady dość problematyczne dla przemysłu spożywczego ze względu na ich niewielką przydatność i fakt, że zajmują dużo miejsca. Ocenia się, że światowy przemysł spożywczy produkuje rocznie około 38 mln ton skórek cytrusów.

Projekt służył opracowaniu nowej technologii, która umożliwiłby takie modyfikowanie struktury odpadów z owoców, by nadać im właściwości adsorpcyjne, np. większą porowatość i powierzchnię. Zjawisko adsorpcji polega na gromadzeniu i ”przytwierdzaniu” cząsteczek lub jonów na powierzchni ciała stałego, a w tym przypadku - usuwanie obecnych w wodzie metali i zanieczyszczeń organicznych przez cytrusowy adsorbent.

Jak tłumaczą naukowcy, poprzez szereg chemicznych procesów, między innymi proces kontrolowanego obniżania ciśnienia, udało im się nadać materiałowi nowej funkcjonalności, dzięki której selektywnie usuwa zanieczyszczenia z wody. Kolejne eksperymenty pozwoliły im obliczyć parametry potrzebne do wykorzystania nowej technologii na wielką skalę.

- Uzyskane przez nas wyniki pokazują, że materiały tego typu mają wielki potencjał do konkurowania z powszechnie stosowanym węglem aktywnym, jeśli chodzi o adsorpcję i odzyskiwanie metali zawartych w ściekach – mówi uczestnik badania, Luis Alberto Romero Cano z Uniwersytetu Granady. Jego zdaniem możliwe jest stworzenie ekologicznej technologii, w której niepotrzebne odpady z przemysłu spożywczego posłużą do stworzenia pełnowartościowych produktów i technologii.

Wyniki badania opublikowano w ”Journal of Chemical Technology and Biotechnology”.

źródło: PAP

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!