Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3077
referer -
uri - /aktualnosci/3077-owoce-kontra-warzywa-co-doceni-nasz-organizm
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Owoce kontra warzywa. Co doceni nasz organizm

Utworzono: wtorek, 21, luty 2017 18:03

owoce warzywaZarówno warzywa, jak i owoce powinny znaleźć stałe miejsce w naszej diecie. Które dostarczą nam więcej składników odżywczych i są zdrowsze dla naszego organizmu?

Warzywa i owoce w swoim składzie mają wiele cennych składników. Dostarczają przede wszystkim:

- witaminę C, czyli znany przeciwutleniacz, który wspomaga odporność organizmu, pozytywnie wpływa układ krążenia i działa przeciwnowotworowo;

- witaminę K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi;

- witaminę B6, która odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi i prawidłową pracę serca, a także podnosi odporność organizmu. Znajdziesz ją przede wszystkim w bananach;

- wielu pierwiastków, takich jak wapń, cynk, miedź, magnez czy mangan, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu;

- wody - owoce i warzywa przez to, że mają dużo wody, znakomicie nawadniają organizm;

- kwasów organicznych, wspomagających przyswajanie składników mineralnych.

 

Cukier

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia powinno się jeść pięć porcji warzyw dziennie. Produkty te, jak na wysoką wartość odżywczą, są stosunkowo niskokaloryczne. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku owoców, którymi nie należy się objadać.

Zawierają one cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie do 1-2 porcji dziennie (porcja to np. jedno duże jabłko).

 

Kaloryczność

Warzywa, poza tym, że mają mniej cukrów, z reguły są także mniej kaloryczne. Do wyjątków należą: ziemniaki, warzywa strączkowe czy bataty. Ich kaloryczność jest duża w stosunku do niskokalorycznych owoców np. malin czy truskawek. 100 kcal mieści na przykład się w: pół awokado, średnim bananie, średniej brzoskwini, trzech cytrynach, dwóch małych gruszkach i jednym dużym grejpfrucie. Tyle samo kalorii dostarczysz jedząc dwa średnie jabłka, dwa kiwi, jedną szklankę malin, 10 śliwek czy 20 truskawek.

 

Błonnik

Warzywa zawierają dużo więcej błonnika niż owoce. Pomaga on w zaparciach i problemach trawiennych. Dostarczając dużo błonnika do organizmu zmniejszamy ryzyko miażdżycy. Dba on również o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warzywa będące najlepszym źródłem błonnika to: fasola, soja, brokuły, marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak, słodkie ziemniaki i cebula, kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory, skórka ziemniaków.

źródło: tvnmeteo.tvn24.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!