Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3063
referer -
uri - /aktualnosci/3063-naukowcy-zidentyfikowali-hormon-odpowiedzialny-za-spalanie-tluszczu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Naukowcy zidentyfikowali hormon odpowiedzialny za spalanie tłuszczu

Utworzono: środa, 01, luty 2017 11:53

laboratoriumZespół biologów ze Scripps Research Institute (USA) zidentyfikował hormon, który pobudza układ trawienny do przekształcania tłuszczu w energię – czytamy na łamach czasopisma „Nature Communications”.

Wiedząc, że wysoki poziom serotoniny (jednego z głównych neuroprzekaźników) prowadzi do utraty tłuszczu, naukowcy postanowili dokładniej zbadać mechanizm tego zjawiska. Eksperymenty prowadzili na nicieniach z gatunku C. elegans. Po kolei eliminowali u zwierząt poszczególne geny, aż trafili na taki, bez którego spalanie tłuszczu nie mogło nastąpić. Okazało się, że jest to gen kodujący wydzielanie hormonu FLP-7.

Co ciekawe, tachykinina, czyli wersja FLP-7 występująca u ssaków, już 80 lat temu została powiązana z funkcjonowaniem układu trawiennego. Wtedy uznano jednak, że hormon wywołuje tylko skurcze mięśni jelit i nikomu nie przyszło do głowy, że jest on odpowiedzialny za metabolizm tłuszczu.

W najnowszym badaniu specjaliści, wykorzystując znaczniki fluorescencyjne, prześledzili cały proces prowadzący do spalania tłuszczu. Zaobserwowali, że bodźce sensoryczne, np. jedzenie, wpływają na zwiększenie w mózgu produkcji serotoniny. To z kolei przyczynia się do aktywacji neuronów wytwarzających FLP-7. Następnie FLP-7 pobudza receptory znajdujące się w jelitach i w ten sposób daje sygnał do przekształcania tłuszczu w energię.

Naukowcy wykazali ponadto, że zwiększenie poziomu FLP-7 prowadzi do spalania większej ilości tłuszczu i nie wywołuje żadnych efektów ubocznych. Tego samego nie można powiedzieć o serotoninie, której podwyższone stężenie wpływa również na zachowania związane z konsumpcją czy reprodukcją.

Odkrycie badaczy ze Scripps Research Institute może przyczynić się do opracowania nowych leków służących terapii otyłości i innych problemów metabolicznych.

źródło: www.portalspozywczy.pl

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!