Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3063
referer -
uri - /aktualnosci/3063-naukowcy-zidentyfikowali-hormon-odpowiedzialny-za-spalanie-tluszczu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Naukowcy zidentyfikowali hormon odpowiedzialny za spalanie tłuszczu

Utworzono: środa, 01, luty 2017 11:53

laboratoriumZespół biologów ze Scripps Research Institute (USA) zidentyfikował hormon, który pobudza układ trawienny do przekształcania tłuszczu w energię – czytamy na łamach czasopisma „Nature Communications”.

Wiedząc, że wysoki poziom serotoniny (jednego z głównych neuroprzekaźników) prowadzi do utraty tłuszczu, naukowcy postanowili dokładniej zbadać mechanizm tego zjawiska. Eksperymenty prowadzili na nicieniach z gatunku C. elegans. Po kolei eliminowali u zwierząt poszczególne geny, aż trafili na taki, bez którego spalanie tłuszczu nie mogło nastąpić. Okazało się, że jest to gen kodujący wydzielanie hormonu FLP-7.

Co ciekawe, tachykinina, czyli wersja FLP-7 występująca u ssaków, już 80 lat temu została powiązana z funkcjonowaniem układu trawiennego. Wtedy uznano jednak, że hormon wywołuje tylko skurcze mięśni jelit i nikomu nie przyszło do głowy, że jest on odpowiedzialny za metabolizm tłuszczu.

W najnowszym badaniu specjaliści, wykorzystując znaczniki fluorescencyjne, prześledzili cały proces prowadzący do spalania tłuszczu. Zaobserwowali, że bodźce sensoryczne, np. jedzenie, wpływają na zwiększenie w mózgu produkcji serotoniny. To z kolei przyczynia się do aktywacji neuronów wytwarzających FLP-7. Następnie FLP-7 pobudza receptory znajdujące się w jelitach i w ten sposób daje sygnał do przekształcania tłuszczu w energię.

Naukowcy wykazali ponadto, że zwiększenie poziomu FLP-7 prowadzi do spalania większej ilości tłuszczu i nie wywołuje żadnych efektów ubocznych. Tego samego nie można powiedzieć o serotoninie, której podwyższone stężenie wpływa również na zachowania związane z konsumpcją czy reprodukcją.

Odkrycie badaczy ze Scripps Research Institute może przyczynić się do opracowania nowych leków służących terapii otyłości i innych problemów metabolicznych.

źródło: www.portalspozywczy.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!