Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3062
referer -
uri - /aktualnosci/3062-barwnik-zawarty-w-owocach-i-warzywach-chroni-pluca-palaczy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Barwnik zawarty w owocach i warzywach chroni płuca palaczy

Utworzono: wtorek, 31, styczeń 2017 10:58

owoceBarwnik o nazwie beta-kryptoksantyna redukuje wpływ nikotyny na namnażanie i wzrost komórek nowotworowych w płucach – zawiadamia czasopismo „Cancer Prevention Research”.

Chociaż nikotyna - główny składnik wyrobów tytoniowych - nie jest uważana za bezpośrednią przyczynę powstawania raka płuc (większą rolę w tym kontekście odgrywają inne elementy dymu tytoniowego), często sugeruje się, że poprzez tworzenie wiązań z receptorami nikotynowymi acetylocholiny α7 (α7-nAChR) przyczynia się ona do rozwoju guzów.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Bostonie (USA) wykazali, że beta-kryptoksantyna (BCX) - barwnik występujący w owocach i warzywach, np. pomarańczach, mandarynkach lub czerwonych paprykach - zmniejsza w płucach liczbę receptorów α7-nAChR, przez co ogranicza negatywne działanie nikotyny.

Badacze podawali myszom zastrzyki z nikotyną, przy czym części z nich udostępniali dodatkowo beta-kryptoksantynę (przed i po zastrzyku). Zaobserwowali, że u gryzoni otrzymujących codziennie beta-kryptoksantynę następowało spowolnienie wzrostu guza nowotworowego (o 52-63 proc.). Optymalną dawką okazało się 870 mikrogramów barwnika, czyli równowartość spożycia jednej czerwonej papryki lub dwóch mandarynek.

Dalsze testy na ludzkich komórkach nowotworowych wykazały, że po ekspozycji na beta-kryptoksantynę rak rozwija się wolniej w komórkach zawierających receptory α7-nAChR.

"Wyniki naszego badania dostarczają eksperymentalnego dowodu na to, że spożywanie produktów bogatych w beta-kryptoksantynę zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc u palaczy, użytkowników wyrobów tytoniowych i osób mających częsty kontakt z dymem tytoniowym" - mówi jeden z badaczy Xiang-Dong Wang.

źródło: www.portalspozywczy.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!