Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3062
referer -
uri - /aktualnosci/3062-barwnik-zawarty-w-owocach-i-warzywach-chroni-pluca-palaczy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Barwnik zawarty w owocach i warzywach chroni płuca palaczy

Utworzono: wtorek, 31, styczeń 2017 10:58

owoceBarwnik o nazwie beta-kryptoksantyna redukuje wpływ nikotyny na namnażanie i wzrost komórek nowotworowych w płucach – zawiadamia czasopismo „Cancer Prevention Research”.

Chociaż nikotyna - główny składnik wyrobów tytoniowych - nie jest uważana za bezpośrednią przyczynę powstawania raka płuc (większą rolę w tym kontekście odgrywają inne elementy dymu tytoniowego), często sugeruje się, że poprzez tworzenie wiązań z receptorami nikotynowymi acetylocholiny α7 (α7-nAChR) przyczynia się ona do rozwoju guzów.

Teraz naukowcy z Uniwersytetu Tufts w Bostonie (USA) wykazali, że beta-kryptoksantyna (BCX) - barwnik występujący w owocach i warzywach, np. pomarańczach, mandarynkach lub czerwonych paprykach - zmniejsza w płucach liczbę receptorów α7-nAChR, przez co ogranicza negatywne działanie nikotyny.

Badacze podawali myszom zastrzyki z nikotyną, przy czym części z nich udostępniali dodatkowo beta-kryptoksantynę (przed i po zastrzyku). Zaobserwowali, że u gryzoni otrzymujących codziennie beta-kryptoksantynę następowało spowolnienie wzrostu guza nowotworowego (o 52-63 proc.). Optymalną dawką okazało się 870 mikrogramów barwnika, czyli równowartość spożycia jednej czerwonej papryki lub dwóch mandarynek.

Dalsze testy na ludzkich komórkach nowotworowych wykazały, że po ekspozycji na beta-kryptoksantynę rak rozwija się wolniej w komórkach zawierających receptory α7-nAChR.

"Wyniki naszego badania dostarczają eksperymentalnego dowodu na to, że spożywanie produktów bogatych w beta-kryptoksantynę zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc u palaczy, użytkowników wyrobów tytoniowych i osób mających częsty kontakt z dymem tytoniowym" - mówi jeden z badaczy Xiang-Dong Wang.

źródło: www.portalspozywczy.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!