Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3053
referer -
uri - /aktualnosci/3053-chilli-wydluza-zycie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Chilli wydłuża życie

Utworzono: środa, 18, styczeń 2017 10:24

chilliSmak i gust to indywidualna kwestia każdego z nas. Być może jednak niedługo trzeba będzie traktować ostrą paprykę jak lekarstwo. Okazuje się bowiem, że może ona wydłużyć życie.

Od dawna mówiło się o pozytywnym wpływie ostrej papryki na zdrowie, ale przebadano go do tej pory zaledwie raz, w Chinach w 2015 roku. Ta publikacja oraz wyniki badań dotyczących odżywiania NHANES III, którym objęto 16 tysięcy Amerykanów, z których część obserwowano ponad 20 lat, zostały wzięte pod uwagę podczas przeprowadzania najnowszych badań, których podjęli się naukowcy z Larner College of Medicine na amerykańskiej uczelni University of Vermont. Badania wykazały, że jedzenie ostrych papryk o 13% obniża śmiertelność w stosunku do zgonów spowodowanych udarami mózgu czy też chorobami serca. Można więc powiedzieć, że chilli wydłuża życie.

W najnowszym badaniu przeanalizowano charakterystykę badanych, którzy jedli ostre papryczki. Najczęściej byli to młodzi, żonaci, biali mężczyźni z Stanów Zjednoczonych lub Meksyku. W dużej mierze spożywali oni dużo mięsa i warzyw, palili papierosy i pili alkohol, mieli też niższy poziom dobrego cholesterolu HDL we krwi oraz niższe zarobki i niski stopień edukacji w porównaniu do osób, które chilli nie jadły. Obserwując śmiertelność przebadanych osób, dało się zauważyć, że jest ona o 12% niższa u osób, które nie stosowały chilli w diecie.

Kapsaicynie, odpowiedzialnej za ostrość, przypisuje się ważną rolę w mechanizmach molekularnych i komórkowych. Procesy te przeciwdziałają otyłości i poprawiają przepływ krwi, mają też właściwości przeciwbakteryjne. Ostra papryka może nas też łatwo rozgrzać, co jest przydatne zwłaszcza w okresie zimowym.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!