Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3040
referer -
uri - /aktualnosci/3040-nieceliakalna-nadwrazliwosc-na-gluten
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Utworzono: czwartek, 22, grudzień 2016 11:26

celiakiaIstnienie nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten było długo negowane. NCGS jest, więc stosunkowo nowym pojęciem w medycynie akademickiej, choć dolegliwości, które jej towarzyszą, pacjenci i lekarze znają od kilkudziesięciu lat. Rozpoznanie choroby następuje po wykluczeniu celiakii, a także alergii na pszenicę. Jej objawy ustępują po odstawieniu glutenu, powracają natomiast po ponownym wprowadzeniu go do diety. 

Nieceliakalna nadwrażliwości na gluten została sklasyfikowana jako jednostka chorobowa dopiero w roku 2010. Do tego czasu pacjenci, na podstawie obserwacji własnego samopoczucia, korelowali swoje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub pozajelitowe, ze spożywaniem glutenu. Ważna jest odpowiednia diagnostyka danej jednostki chorobowej, gdyż wprowadzenie restrykcyjnej diety bezglutenowej bez nadzoru specjalisty (lekarza, dietetyka) może mieć niekorzystne konsekwencje dla zdrowia.

Jakie objawy mogą wskazywać na NCGS?

Nieceliakalna nadwrażliwości na gluten to choroba diagnozowana od wczesnego dzieciństwa, aż po późną starość. Statystycznie jednak najwięcej zachorować odnotowuje się u kobiet po 40 roku życia. W przypadku dzieci zaobserwowano większą liczbę zachorowań u chłopców. Najczęstszymi objawami  NCGS są:

  • bóle brzucha, którym towarzyszą uporczywe wzdęcia,
  • nieuzasadniony niepokój, w tym zaburzenia snu,
  • problemy z kontaktowością,
  • chroniczne zmęczenie,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zmiany skórne,
  • utrata masy ciała,
  • zaparcia lub biegunka,
  • depresja,
  • niedokrwistość,
  • drętwienie kończyn, w tym palców,
  • równoczesne występowanie astmy lub alergicznego nieżytu nosa.

Ze względu na podobne objawy i przebieg choroby NCGS często mylone jest celiakią lub alergią na pszenicę. Jednak reakcje na gluten mogą być różne. To co je odróżnia to między innymi czas wystąpienia objawów. W przypadku NCGS pierwsze dolegliwości pojawią się w kilka godzin lub kilka dni po spożyciu glutenu, osoby chore na celiakię mogą odczuć skutki dopiero po kilku tygodniach, natomiast alergicy zareagują najszybciej, nawet kilka minut po zjedzeniu pszenicy.

Diagnoza nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten

Patomechanizm tej choroby nie jest znany. Trudno też określić częstotliwość występowania tego schorzenia w populacji. Skutkiem jest między innymi brak narzędzia diagnostycznego NCGS. Diagnostyka polega na wykluczeniu celiakii (przeciwciała przeciwko EmA/tTG) oraz alergii IgE-zależnej na pszenicę (np. testy skórne). U osoba cierpiącej na nieceliakalną nadwrażliwości na gluten nie stwierdza się przeciwciał anty-EmA oraz anty-tTG, ani typowej dla celiakii destrukcji błony śluzowej jelita cienkiego. Pomocne przy rozpoznaniu NCGS może być wykonanie testu na alergię utajoną (nadwrażliwość IgG-zależną), np. test ImuPro.

Przebieg leczenia

Jedyną skuteczną terapią stosowaną w przypadku NCGS jest wdrożenie diety bezglutenowej. Dobrą praktyką jest, aby po co najmniej 3-tygodniowej eliminacji glutenu z diety i ustąpieniu objawów, zastosowanie tzw. prowokacji, czyli należy spożyć produkty zawierające gluten. Powrót objawów będzie potwierdzeniem trafnej diagnozy. Obecna wiedza na temat tego schorzenia nie pozwala określić czy ma ono charakter stały czy przemijający. Po około 2 latach po wykluczeniu glutenu z diety można testowo wprowadzić go ponownie, oczywiście przy ciągłej kontroli stanu zdrowia.

Dr n. med. Mirosława Gałęcka

Instytut Mikroekologii w Poznaniu

źródło: Instytut Mikroekologii w Poznaniu

ilustracja: pixabay.com

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!