Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3029
referer -
uri - /aktualnosci/3029-biale-wino-moze-zwiekszac-ryzyko-raka-skory
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Białe wino może zwiększać ryzyko raka skóry

Utworzono: środa, 07, grudzień 2016 15:42

winoCzęste picie białego wina może zwiększać ryzyko rozwoju czerniaka - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Naukowcy z amerykańskiego Brown University przeanalizowali dane pochodzące z trzech badań dotyczących zależności pomiędzy spożywaniem alkoholu a ryzykiem rozwoju raka skóry. Łącznie dotyczyły one ponad 210 tys. osób i trwały średnio 18 lat.

Analiza kwestionariuszy dotyczących sposobu odżywiania uczestników wykazała, że spożywanie około 12-13 gramów alkoholu dziennie było związane ze wzrostem ryzyka raka skóry o 14 proc. Co ciekawe, głównym potencjalnym winowajcą było białe wino. Inne alkohole, takie jak czerwone wino, piwo czy drinki były jedynie w nieznacznym stopniu związane z ryzykiem czerniaka.

Spożywanie białego wina miało największy związek z czerniakiem atakującym miejsca zazwyczaj mniej narażone na działanie promieniowania słonecznego.

Choć naukowcy nie wiedzą, dlaczego białe wino miało największy wpływ na rozwój nowotworu, podejrzewają, że może mieć to związek z dużą zawartością aldehydu octowego. Związek ten występuje w większej ilości w winie niż w innych napojach alkoholowych, lecz w przypadku wina czerwonego negatywne działanie może być równoważone przez przeciwutleniacze.

Te wyniki sugerują, że rak skóry powinien zostać dodany do listy nowotworów, które mają związek ze spożyciem alkoholu. Należą do nich przede wszystkim nowotwory układu trawiennego i oddechowego, rak wątroby, trzustki, jelita grubego i rak piersi. Wcześniejsze badania wskazywały, że alkohol może powodować kancerogenezę, gdyż etanol jest metabolizowany do aldehydu, który uszkadza DNA i utrudnia jego odbudowę - piszą naukowcy.

źródło: www.portalspozywczy.pl

ilustracja: pixabay.com

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!