„Z rozkoszy tego świata ilości niepomiernej zostanie nam po latach herbaty szklanka wiernej” – tymi słowami zaczyna się jedna z bardziej znanych piosenek Kabaretu Starszych Panów. Ale herbata, oprócz bycia wierną, ma też inne zalety.
Herbatę pije chyba każdy, przynajmniej raz dziennie. Ten rozgrzewający napój ma kilka cennych właściwości.
Czarna herbata
W naszym kraju tak popularna, że można by ją nazwać tradycyjną. Zawiera dużo teiny, przez co pobudza bardziej niż kawa. Ma działanie przeciwbakteryjne, obniża ryzyko chorób serca i przeciwdziała zakrzepom krwi. Mało tego, hamuje też rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zawarty w herbacie fluor chroni zęby przed próchnicą.
Czerwona herbata
Ten rodzaj herbaty, znany też pod nazwą Pu-Erh, pomaga w odchudzaniu, a to dzięki przyspieszaniu metabolizmu. Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i korzystnie wpływa na wątrobę.
Zielona herbata
Raz zaparzona zielona herbata ma działanie pobudzające i odświeżające. Zaparzona drugi raz, relaksuje i uspokaja. Picie tego rodzaju herbaty zaleca się osobom będącym na diecie.
Biała herbata
Jest najmniej przetworzona, więc zawiera najwięcej składników odżywczych i przeciwutleniaczy, dzięki czemu spowalnia starzenie się skóry. Biała herbata obniża ciśnienie krwi, stosuje się ją także w profilaktyce różnych odmian raka.
Niezależnie od koloru herbaty, najlepiej wybierać te liściaste. Sypane napary kupowane w herbaciarniach działają lepiej niż kupowane w supermarketach herbaty w torebkach.