Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2759
referer -
uri - /aktualnosci/2759-jak-dbac-o-higiene-w-kuchni
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak dbać o higienę w kuchni?

Utworzono: środa, 08, kwiecień 2015 10:51

HK gorny pasek

HK strona glowna wycieteWedług badań TNS Global, przeprowadzonych na zlecenie Fundacji BOŚ, aż 83 proc. Polaków uważa, że w domu zje bezpieczniej niż w restauracji. Niestety rzeczywistość jest inna. To samo badanie wykazało, że ponad połowa Polaków myje lodówkę rzadziej niż raz w miesiącu, a do tego kroi warzywa na tej samej desce, na której kroiła surowe mięso. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że „zjada” bakterie już na śniadanie. Zatrucia pokarmowe domowników najczęściej łączone są z nieświeżą żywnością, a nie mało higieniczną kuchnią. Jak dbać o czystość w kuchni tak aby skutecznie broć się przed różnymi zarazkami? Zapraszamy na naszą interaktywną stronę. Wystarczy kliknąć w wybrane miejsce naszej wirtualnej kuchni aby dowiedzieć się na co powinniśmy w danym miejscu zwrócić szczególną uwagę. 

Najczęściej wydaje nam się, że przetarcie albo powierzchowne obmycie deski wystarczy, by pozbyć się groźnych drobnoustrojów, pozostałych po krojeniu surowego mięsa czy ryb. W rzeczywistości bakterie utrzymują się na powierzchni i mogą trafić do przygotowywanych przez nas później warzyw i owoców, które spożywamy bez obróbki termicznej. W kuchni powinniśmy zatem stosować kilka desek, najlepiej w różnych kolorach. Czerwona może służyć do krojenia mięsa, niebieska do ryb, zielona do warzyw i owoców, a biała do pieczywa. A jakie dokładnie zagrożenia dla zdrowia może nieść stosowanie jednej deski w kuchni? - Dla przykładu zaledwie 500 komórek bakterii Campylobacter jejuni, która rozwija się w surowym mięsie drobiowym wystarczy do wywołania ostrej biegunki i gorączki sięgającej 40 stopni C. W najgorszym razie, może wystąpić też powikłanie w postaci zapalenia opon mózgowych, a nawet posocznica. 

Od wielu lat prowadzimy projekty, dzięki którym propagujemy zdrowy styl życia i właściwy sposób odżywiania. Niedawno zdaliśmy sobie jednak sprawę, że niewiele mówi się o tzw. higienicznej kuchni i „zdrowym” przygotowywaniu posiłków. Gdy zaczęliśmy pytać Polaków o ich zwyczaje kuchenne, okazało się, że nasze przypuszczenia były słuszne. Większość z nas popełnia błędy w kuchni i nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji takiego postępowania.

Dlatego więc zapraszamy do naszego nowego serwisu „Higieniczna Kuchnia”, która ma uświadamiać skalę zagrożeń, ale przede wszystkim edukować w jaki sposób gotować i dbać o kuchnię, by nie być narażonym na działanie drobnoustrojów.

Więcej: http://kuchnia.aktywniepozdrowie.pl/

HK podstrona lodowka HK podstrona spizarnia 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!