Id kategorii - 3
Itemid - 8
view - article
id - 364
referer -
uri - /a/364-akryloamid
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

akryloamid

krystaliczna, bezbarwna substancja pozbawiona smaku i zapachu, dobrze rozpuszczalna w wodzie, sklasyfikowana jako prawdopodobnie rakotwórcza i neurotoksyczna dla ludzi. Dokładny mechanizm powstawania akryloamidu nie jest znany. Jedna hipoteza mówi, że akryloamid powstaje w wyniku termicznej degradacji glicerolu (z tłuszczu) i reakcji z amoniakiem. Druga hipoteza zakłada, że akryloamid powstaje w wyniku reakcji glukozy z aminokwasami w podwyższonej temperaturze.

Podstawowym kryterium powstania akryloamidu jest zastosowanie temperatury > 120oC (smażenie, pieczenie). W środkach spożywczych największe ilości akryloamidu stwierdzono w przetworach ziemniaczanych (frytki, chipsy) oraz produktach zbożowych  (pieczywo, płatki ziemniaczane). Obecnie nie ma wyznaczonych dopuszczalnych poziomów akryloamidu w środkach spożywczych. Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią o 0,5 µg akryloamidu w litrze wody. Prawo Unii Europejskiej dopuszcza maksymalnie 0,1 µg akryloamidu w litrze wody.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!